Τρίτη 14 Απριλίου 2015

«Διαγενομένου του Σαββάτου…»


«Διαγενομένου του Σαββάτου…»

«Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην», λένε σήμερα ο ιερείς κατά την πρωϊνή Θεία Λειτουργία!.. Είναι η στιγμή που προαναγγέλλεται η Ανάσταση του Κυρίου και γι’ αυτό, όπως λένε, το πένθος του Μεγάλου Σαββάτου είναι πολύ μικρότερο αυτού της Μεγάλης Παρασκευής!.. Ας ετοιμαστούμε, λοιπόν, για το βράδυ της Ανάστασης, ώστε  να λάβουμε όλοι μαζί το Άγιο Φως, που θα μας φωτίσει για να βρούμε τον δρόμο εξόδου από το φοβερό αδιέξοδο της σημερινής μας ζωής!.. Καλή Ανάσταση!..
Το Μεγάλο Σάββατο, σύμφωνα με την εκκλησιαστική και θεολογική παράδοση, ο Ιησούς κατήλθε στον Άδη («Εις Άδου κάθοδος») για να μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης στους τεθνεώτες!.. (Κάτω φωτογραφία: Η έξοδος εκ του Παναγίου Τάφου του Αγίου Φωτός!!!)
ΜΕΓΑΛΟ Σάββατο σήμερα!.. Κάπου στα Ιεροσόλυμα, εκεί προς τον Πανάγιο Τάφο, ένα φως θα λάμψει και θα κατακλύσει τις καρδιές και τις ψυχές ανθρώπων!..
Είναι η μέρα κατά την οποίαν ο ιερεύς, αφού σβήσουν τα φώτα, θα εξέλθει της Ωραίας Πύλης για να μας πει το: «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών»!
Αναντίρρητα το Άγιο Φως ήρθαν να το μυκτηρίσουν κάποιοι σκαπανείς του ψεύδους!. Συνηθισμένοι εις το να επιδεικνύουν συνεχώς τα … κομπογιαννίτικα στοιχεία, που διαθέτουν, επιχειρούν σαν άλλοι κομπογιαννίτες γιατροί του Μεσαίωνα να θεραπεύσουν (ήμαρτον, Κύριε!) το μυαλό του ανθρώπου, λες και τα εκατομμύρια των πιστών (μέσα στους οποίους απειράριθμοι επιστήμονες και μορφές της διανόησης) δεν διαθέτουν «επαρκή» φαιά ουσία! Κι ανάβουν τις … φωτιές τους στα στούντιο και όπου προσκληθούν από δήθεν «ενημερωτές» της κοινής γνώμης.
Ενθυμούμαι όταν ήμασταν μικρά παιδιά, παίρναμε το γυαλί από τον φακό και μ’ αυτό, έχοντάς τον εστραμμένο προς τον ήλιο, για να συγκεντρώνει τις ακτίνες του, ανάβαμε φωτιά στα άχυρα χωρίς να έχουμε σπίρτα ή άλλο εύφλεκτο υλικό. Επειδή, λοιπόν, καταφέρναμε και βάζαμε φωτιές χωρίς σπίρτα, αυτό τι σήμαινε; Ότι υποκαθιστούσαμε τον ήλιο; Για όνομα του Θεού!..
Μεγάλο Σάββατο σήμερα!.. Και ας συγχωρήσουεμ από καρδιάς κάθε πολέμιό του Χριστού!..  Ας αφήσουμε κατά μερος τις όποιες πικρίες, ακόμη και τα προσωπικά παράπονα και ό,τι άλλο έχει σωρεύσει αυτή η ψυχή στα 40 χρόνια εργασίας της πάνω στις ιστορικές και αρχαιολογικές έρευνες! «Παράπονο χαμός καιρού σ’ ό,τι κανείς κι αν χάσει» έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός!
Να πούμε μόνο κάτι, για το Άγιο Φως, που γράψαμε προ ολίγου σε ένα επικοινωνιακό μήνυμα σε φίλους και φίλες της σελίδας μας στο facebook:
«Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζουν. Αλλά αυτή η μεταλαμπάδευση του Αγίου Φωτός, που έρχεται κατευθείαν από τον Πανάγιο Τάφο, είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ιστορία της Ανθρωπότητας, αφού σ’ ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο κι όχι μόνο σε μία εκκλησία, το Άγιο φως σκορπίζεται παντού και δείχνει την παρουσία του ίδιου το Ιησού Χριστού στην ψυχή και την καρδιά όλων των ανθρώπων!
Ακόμη περισσότερο, όταν όλοι οι πιστοί, ακριβώς την 12ην νυκτερινή ώρα θα ψάλουμε το «Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος»!..
Αν το συνειδητοποιήσουμε λίγο, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας δύο φορές οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί και, ασφαλώς, όλοι οι Χριστιανοί, που γιορτάζουν μαζί μας την Ανάσταση του Κυρίου, δεικνύουμε την ενότητα και την αγάπη, που έχουμε μεταξύ μας, κι αυτός είναι ο λόγος που δεν υποκύψαμε ποτέ μέσα στην Ιστορία, ούτε σε διωγμούς, ούτε σε μαρτύρια, ούτε σε κατακόμβες, ούτε σε θηρία του Κολοσσαίου της Ρώμης, ούτε σε ερημητήρια, ούτε σε εξορίες, ούτε σε τόσα άλλα «ων ουκ έστιν αριθμός»!
Αυτή την αγάπη, λοιπόν, ας την σφυρηλατήσουμε και σήμερα, που η οικονομική κρίση μάς δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Και πολύ σωστά είπε χθες ο Αρχιεπίσκοπος στην ολιγόλεπτη ομιλία του στο Σύνταγμα, εκεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, «κάποιοι μας έκλεψαν την ελπίδα»!
Προσωπική μου άποψη είναι ότι πλησιάζουμε προς το φως!... Το είδαμε και χθες (αλλά και όλη τη Μ. Εβδομάδα) πόσες χιλιάδες Έλληνες κατέκλυσαν κυριολεκτικά τις εκκλησίες –και ιδίως νέοι άνθρωποι!- διότι ο Χριστός είναι η πραγματική ελπίδα των ανθρώπων! Είναι αυτός που με το Άγιο Φως θα μας φωτίσει σίγουρα το δρόμο προς την διέξοδο από το αδιέξοδο!..»
Καλή Ανάσταση να έχουμε όλοι μας!..
Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Μ. Σάββατο, 4 Μαΐου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου