Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Σταύρωση του Χριστού | Ηλί Ηλί λαμά σαβαχθανί | Τετέλεσται

Διαβάστε την σημερινή περικοπή Ματθαίος 27:32-66 εδώ

Σταύρωση του χριστού | Ο δρόμος για τον Γολγοθά

(32-33) Ο Ιησούς ήταν εξουθενωμένος από τα σκληρά βασανιστήρια και έτσι με δυσκολία έσερνε τον βαρύ σταυρό του προς τον Γολγοθά. Οι στρατιώτες ενοχλημένοι από την καθυστέρηση που αυτό προκαλούσε αναγκάζουν τον Σίμωνα τον  Κυρηναίο να κουβαλήσει αυτός τον σταυρό του Ιησού. Δεν μας λέει περισσότερα ο λόγος του Θεού γι’ αυτό το περιστατικό αλλά πιστεύω πως θα ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία  για τον Σίμωνα. Κάποιοι άνθρωποι αναγκάζονται να κουβαλήσουν  κάποιες καταστάσεις που μπορεί να τους φαίνονται σκληρές και ασήκωτες αλλά να είναι αυτές που θα τους φέρουν πιο κοντά στον Χριστό και στην αγάπη του!

Σταύρωση του Χριστού | Ο Χριστός μένει νηφάλιος

Οι στρατιώτες προσφέρουν το αναισθητικό της εποχής στον Χριστό κάτι που συνήθιζαν να κάνουν σαν μια ένδειξη αναγνώρισης του φοβερού και αβάσταχτου πόνου που ο καταδικασμένος θα έπρεπε να υποφέρει. Κάθε ένας μας θα έβλεπε αυτή την διέξοδο σαν λυτρωτική και χωρίς δισταγμό θα έπαιρνε αυτό που θα απάλυνε τον πόνο του(34)! Όχι όμως ο Χριστός, ήξερε πως έπρεπε να μείνει νηφάλιος μέχρι το τέλος  της καταδίκης του, αναλαμβάνοντας το αληθινό κόστος της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο.

Η Σταύρωση του Χριστού | Η πρόκληση ενάντια στον Θεό

Τα όσα ακολουθούν(35-38)προφητεύτηκαν με ακρίβεια από διαφορετικούς συγγραφείς σε διαφορετικές εποχές μέσα στον λόγο του Θεού. Με τα ίδια λόγια που χρησιμοποίησε ο διάβολος να για να πειράξει τον Ιησού όταν ξεκίνησε το έργο του, άνθρωποι προκαλούν τον Υιό του Θεού στο τέλος της διακονίας του. Τα λόγια ‘ αν είσαι πραγματικά γιός του Θεού‘  ήταν η απόλυτη και ισχυρότερη πρόκληση ενάντια στον Θεό(40-44). Ο Χριστός  όμως ήταν παράδειγμα ταπεινότητας και πραότητας αφού ενώ μπορούσε να σιωπήσει αυτούς που τόσο θρασύτητα τον βασάνιζαν και τον προκαλούσαν υπέμεινε σιωπηλά δείχνοντας την έμπρακτη αγάπη του για μας.

Η σταύρωση του Χριστού | Ηλί Ηλί λαμά σαβαχθανί

Στο χωρίο 46 βλέπουμε το αποκορύφωμα των παθών του Ιησού. Όταν ο Ιησούς φορτώθηκε την αμαρτία όλου του κόσμου επάνω στον σταυρό, ο άγιος Θεός δεν μπορούσε να αντικρίσει το θέαμα. Ο Θεός Πατέρας που ήταν ανέκαθεν ένα με τον Θεό γιο του τον εγκαταλείπει αφού δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την αμαρτία. Πιστεύω πως ο πόνος που ένοιωσε ο πατέρας όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον μονάκριβο του γιο ήταν το πιο σκληρό από όλα τα βασανιστήρια της σταυρική θυσίας του Χριστού. Η φωνή του μονάκριβού του ‘ γιατί με εγκαταλείπεις - Ηλί Ηλί λαμά σαβαχθανί‘  θα έκαναν την καρδιά του πατέρα Θεού να ραγίσει. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν το μεγαλείο της αγάπης του Θεού και ας την τιμούμε με την ζωή και τις πράξεις μας.
Η σταύρωση του Χρσιτύ | Τετέλεσται
Ο Θεός παραμένει σιωπηλός μέχρι να συντελεστεί το έργο της σταυρικής θυσίας που θα πλήρωνε την αμαρτία των ανθρώπων ελευθερώνοντας τους. Η σταύρωση του Χριστού τελειώνει με το δυνατό τετέλεσται και ο Θεός πατέρας  ελευθερώνει  τον πόνο του με σεισμό, σκοτάδι και άλλα φαινόμενα που έκαναν όλους του παρευρισκομένους να αναγνωρίσουν την Θεότητα του Χριστού. Αυτοί που λίγο πριν φώναζαν ‘ αν είσαι πραγματικά γιός του Θεού‘  τώρα με φόβο και τρόμο παραδέχονται ‘αυτός ο άνθρωπος πραγματικά ήταν ο γιός του Θεού‘.

Η σταύρωση του Χριστού | Ο Θεός έπεσε στον λάκο που εμείς σκάψαμε για τον ευατό μας

Ο Ιωσήφ από Αριμαθαία, ένας από τους κρυφούς μαθητές του Ιησού προσφέρει τον τάφο που είχε προετοιμάσει για τον εαυτό του στον Ιησού για τον ενταφιασμό του. Τι όμορφη εικόνα στ’ αλήθεια. Ήμασταν καταδικασμένοι λόγο της αμαρτίας μας να πεθάνουμε ( σκάψαμε τον τάφο μας με αυτά που κάναμε) αλλά πήρε την θέση μας ο Ιησούς (έπεσε οικιοθελώς στον λάκκο που σκάψαμε εμείς).


Ματθαίος 27:32-66


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου