Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Οι υποχρεώσεις μας απέναντι στους κεκοιμημένους





ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ και 
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΑΣ 
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΟΥΣ

1) ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ (η υπέρτατη προσφορά είναι όταν πηγαίνουμε την λειτουργιά στην εκκλησία μαζί με ένα χαρτάκι με τα ονόματα που θέλουμε να διαβαστούν). Επίσης, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, καλό είναι από μέσα μας να λέμε την ευχή "Κύριε Ιησού Χριστέ ανάπαυσον τους δούλους σου... λέμε τα ονόματα". Αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτοί οι ουρανοί και η προσευχή εισακούγεται άμεσα.
2) ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ (στις 40 μέρες, στους 6 & 9 μήνες, στον χρόνο, στα 3 χρόνια, τα δυο μεγάλα ψυχοσάββατα, το Σαββάτο πριν της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, την ημέρα της κοιμήσεως του κεκοιμημένου κάθε χρόνο και όποια άλλη μέρα θέλουμε να βοηθήσουμε τους κεκοιμημένους μας).
3) ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΑΚΙ (σε κάθε κόμπο θα λέτε την ευχή : "Κύριε, Ιησού Χριστέ, ανάπαυσον τις ψυχές των κεκοιμημένων δούλων σου" ή "Κύριε Ιησού Χριστέ, μνήσθητι τις ψυχές των κεκοιμημένων δούλων σου" ... και μετά λέτε όσα ονόματα θέλετε. Τα ονόματα θα τα λέτε μια φορά. Την προσευχή θα την επαναλαμβάνετε σε κάθε κόμπο, όσες φορές θέλετε. π.χ. 3 φορές το κομποσχοινάκι).
4) ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΕΣ [υπάρχουν υλικές ελεημοσύνες (τρόφιμα, ρούχα, κ.α.), ή οικονομικές ελεημοσύνες (χρήματα, δωρεές) ή πνευματικές ελεημοσύνες (προσευχή με κομποσχοινάκι) ή όταν κάνουμε μια εργασία - εξυπηρέτηση για την ψυχή κάποιου δικού μας κεκοιμημένου (π.χ. βοήθεια σε συσσίτια της εκκλησίας, ή επίσκεψη ξένων ασθενών σε κάποιο νοσοκομείο, κ.α.).
5) ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΑ (Είναι 40 συνεχόμενες Θείες Λειτουργίες. Διαβάζονται στα μοναστήρια κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Στις πόλεις γίνονται σαρανταλείτουργα πριν τα Χριστούγεννα και μετά το Πάσχα.)
6) ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ (να εξομολογούμαστε συχνά γιατί η προσευχή μας είναι καθαρή και εισακούγεται).
7) ΤΡΙΣΑΓΙΑ (είτε στην εκκλησία είτε επί του τάφου)
8) ΚΑΝΤΗΛΑΚΙ (το άναμμα του καντηλιού επί του τάφου με καλό λάδι)
9) ΚΕΡΙΑ (άναμμα κεριών από μελισσοκέρι. Το λάδι και το κερί πρέπει να είναι καθαρό γιατί το προσφέρουμε στον Θεό για τον άνθρωπό μας. Ας είναι μια φορά την εβδομάδα, ας είναι λίγο, αρκεί να είναι καθαρό.)
10) ΝΗΣΤΕΙΑ (είναι μεγάλη βοήθεια προς τον κεκοιμημένο - συγγενή μας να κάνουμε νηστεία, να εξομολογηθούμε και να κοινωνήσουμε για την ψυχή του όταν έχει μνημόσυνο, το ετήσιο, το διετές, το τριετές, κτλ.)
11) Χαιρετισμοί της Παναγίας
Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε τους κεκοιμημένους μας ή εάν θέλουμε να τους δείξουμε την αγάπη μας και την έγνοια μας, τότε όλα τα παραπάνω συμβάλουν σ' αυτό.
Ο,τι κάνουμε για έναν κεκοιμημένο, θεωρείται καθαρή αγάπη για έναν συνάνθρωπό μας από τον Θεό, γιατί ο ίδιος δεν μπορεί να σου το ανταποδώσει. Βοηθάει και την ψυχή των κεκοιμημένων, αλλά και την δική μας ψυχή που το προσφέρουμε.
Συμβουλή Γέροντα Παϊσίου : "Ο,τι κάνετε για τον συγγενή σας, να βάζετε και άλλα ονόματα συγγενών ή γνωστών ή και ξένων κεκοιμημένων, γιατί με τον τρόπο αυτό ο Θεός ελεεί τον δικό σας άνθρωπο, αλλιώς ούτε τον δικό σας άνθρωπο κοιτάζει."
Παράδειγμα: όταν κάνετε τρισάγιο να βάζετε και άλλα ονόματα ή  όταν δίνετε το χαρτάκι με την Λειτουργιά στην εκκλησία ή όταν διαβάζετε κόλλυβα να βάζετε και άλλα ονόματα, κα.
Πηγή: Βιβλίο "Μετά θάνατον", Αρχιμανδρ. Βασίλειος Μπακογιάννης & ομιλία μοναχού γέροντα Νίκων Αγιορείτη "Η ζωή μετά τη ζωή" στην Κατερίνη
www.giatispsixes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου