Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ύστερα από τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση



Εικόνα

Πασχαλινές δέξου ευχές
απ την καρδιά βγαλμένες
Όλες οι μέρες της ζωής
να είναι αναστημένες

Το Θείο φως της Ανάστασης
να’ χεις για συντροφιά σου
Κι άγγελοι να ‘ναι δίπλα σου
σ΄όλα τα βήματά σου

Το Θείο φως της Ανάστασης
να λάμψει στη ζωή σου
Κι όλου του κόσμου οι χαρές
να’ ναι πάντα μαζί σου

Όταν με φως Ανάστασης
ανάψεις το κερί σου
Κάθε αχτίνα μια χαρά
να γίνει στη ζωή σου

Να φέρει η Ανάσταση
στον κόσμο τη γαλήνη
στις χώρες που σκοτώνονται
να φέρει την Ειρήνη

Εύχομαι η Ανάσταση
καρδιές να μαλακώσει
το αύριο καλύτερο
μπορεί να ξημερώσει

Η φλόγα της Ανάστασης
να ανάψει στην καρδιά σου
Για να κρατήσει ζωντανά
όλα τα όνειρά σου

(voithiastospiti.blogspot.gr)

"12 Ει δε Χριστός κηρύσσεται ότι εκ νεκρών εγήγερται, πώς λέγουσί τινες εν υμίν ότι ανάστασις νεκρών ουκ έστιν; 13 ει δε ανάστασις νεκρών ουκ έστιν, ουδέ Χριστός εγήγερται· 14 ει δε Χριστός ουκ εγήγερται, κενόν άρα το κήρυγμα ημών, κενή δε και η πίστις υμών... 17 ει δε Χριστός ουκ εγήγερται, ματαία η πίστις υμών· έτι εστέ εν ταίς αμαρτίαις υμών. 18 άρα και οι κοιμηθέντες εν Χριστώ απώλοντο. 19 ει εν τή ζωή ταύτη ηλπικότες εσμέν εν Χριστώ μόνον, ελεεινότεροι πάντων ανθρώπων εσμέν. 20 Νυνί δε Χριστός εγήγερται εκ νεκρών, απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο. 21 επειδή γάρ δι' ανθρώπου ο θάνατος, και δι' ανθρώπου ανάστασις νεκρών. 22 ώσπερ γάρ εν τώ Αδάμ πάντες αποθνήσκουσιν, ούτω και εν τώ Χριστώ πάντες ζωοποιηθήσονται. 23 έκαστος δε εν τώ ιδίω τάγματι· απαρχή Χριστός, έπειτα οι Χριστού εν τή παρουσία αυτού... 30 τι και ημείς κινδυνεύομεν πάσαν ώραν; 31 καθ' ημέραν αποθνήσκω, νή την υμετέραν καύχησιν ήν έχω εν Χριστώ Ιησού τώ Κυρίω ημών. 32 ει κατά άνθρωπον εθηριομάχησα εν Εφέσω, τι μοι το όφελος; ει νεκροί ουκ εγείρονται, φάγωμεν και πίωμεν, αύριον γάρ αποθνήσκομεν." (Κορινθίους Α' ιε' 12-13, 17-23, 30-32)
Το μήνυμα της Ορθόδοξης πίστης μας είναι σταυραναστάσιμο, επειδή μετά τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση, που δίνει και νόημα στη Σταύρωση. Δεν θα είναι κανένα νόημα η θυσία του Χριστού στο Σταυρό, αν δεν την ακολουθούσε η Ανάσταση. Ο Χριστός δεν ήρθε να σταυρωθεί για να συγχωρεθούν η αμαρτίες μας μόνο, αλλά και για να μπορέσουμε με τη μετάνοια να αξιωθούμε του Παραδείσου, αναστημένοι και νικητές του θανάτου, μαζί με τον αναστάντα Κύριο μας. Όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος στο παραπάνω χωρίο, τι νόημα θα είχε η πίστη μας και οι δοκιμασίες αυτής της ζωής για την αγάπη του Χριστού, αν μετά απ' αυτή δεν ακολουθεί η Βασιλεία των Ουρανών. Και η Βασιλεία των Ουρανών δεν είναι χώρα νεκρών, αλλά αναστημένων (βλ. Ματθ. κβ' 32).

Όσοι δεν πιστεύουν στο Χριστό και την Ανάστασή Του. είναι φυσικό να παραδίδονται χωρίς φραγμούς στις απολαύσεις αυτής της ζωής, αφού είναι μικρή και έχει άγνωστη διάρκεια. Όσοι μάλιστα απ' αυτούς με διάφορες κοινωνικές προφάσεις στερούνται τις απολαύσεις αυτής της ζωής, είναι διπλά ταλαίπωροι, γιατί χάνουν εκτός από την αιώνια ζωή και όσα μπορεί να τους προσφέρει αυτή η πρόσκαιρη. Αντίθετα εμείς που πιστεύουμε σε ένα Χριστό σταυρωθέντα και αναστάντα, έχουμε βέβαιη την Ελπίδα της αιώνιας ζωής και γι αυτό θεωρούμε, ότι αξίζει τον κόπο να θυσιάσουμε κάποιες απ΄τις απολαύσεις αυτής της ζωής, αλλά και να ερμηνεύουμε τα γεγονότα της ζωής μας μέσα από το πρίσμα της Αναστάσεως.

Αυτή είναι και η δυστυχία μας σήμερα σαν έθνος. Περνάμε μια περίοδο παρατεταμένης μεγάλης εβδομάδας, με βάσανα και καθημερινό σταυρό, χωρίς να φαίνεται στο βάθος το φως της ανάστασης. Κι αυτοί που μας υποσχέθηκαν μια γρήγορη και εύκολη ανάσταση, δεν απέδειξαν ακόμη ότι ήξεραν τι έλεγαν, αφού καινούργια βάσανα προστέθηκαν σ΄αυτά που ήδη είχαμε και η ελπίδα της ανάστασης απομακρύνεται αντί να πλησιάζει. Γιατί; Επειδή οι περισσότεροι απ' αυτούς δεν πίστευουν σε Χριστό σταυρωθέντα και αναστάντα και δεν κατανοούν, ότι μερικές φορές η θυσία είναι απαραίτητη για την ανάσταση. Έτσι με τα δικά τους μέτρα προσέφεραν μια γρήγορη έξοδο από το μαρτύριο, αλλά τελικά τα λόγια τους αποδείχθηκαν σαν τις εύκολες λύσεις που προσέφεραν οι διώκτες των Χριστιανών των πρώτων αιώνων στους μάρτυρες για να σώσουν τη ζωή τους κι εκείνοι προτιμούσαν να στηρίξουν την ελπίδα τους στο Χριστό, έστω κι αν αυτό σήμαινε βραχυπρόθεσμα μερικά ακόμη μαρτύρια. Η εύκολη λύση συνήθως δεν είναι η σωστή, επειδή σπάνια είναι στ' αλήθεια λύση, ενώ η ελπίδα τις περισσότερες φορές βρίσκεται στη δυσκολότερη λύση, που προσφέρει όμως βεβαιότητα ανάστασης.
Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου